Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ. ‘’ΥΠΕΡΙΩΝ’’: Δίνοντας αξία στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής!

Η Διεπιστημονική Ομάδα του ΚΔΗΦ  Α.μεΑ Υπερίων αναγνωρίζοντας και σεβόμενη το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην Αυτόνομη ή Ημιαυτόνομη Διαβίωση, έχει διαμορφώσει  ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ταυτόχρονη ανάπτυξη των Δεξιοτήτων Καθημερινής Ζωής και του βαθμού Αυτονόμησης του κάθε ωφελούμενου. Στόχος λοιπόν είναι ο κάθε ωφελούμενος να διαχειρίζεται στο βαθμό που μπορεί την καθημερινότητα του, να είναι αυτόνομος, να παίρνει πρωτοβουλίες , να κάνει επιλογές και να βιώνει θετικά συναισθήματα μέσα από αυτές.

 Στα πλαίσια λοιπόν του Εργαστηρίου της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης οι ωφελούμενοι είχαν την δυνατότητα να μαζέψουν τα μανταρίνια από το δέντρο που βρίσκεται στον κήπο της δομής, να τα καθαρίσουν και να τα γευτούν ,να τα κόψουν , να φτιάξουν τον δικό τους χυμό, να πληροφορηθούν για τις θρεπτικές  ιδιότητες του συγκεκριμένου φρούτου, να τα ξεχωρίσουν μέσω της όσφρησης ή της αφής από άλλα φρούτα  βάζοντας έτσι στην διαδικασία της μάθησης όλες τις αισθήσεις τους.

Πιο αναλυτικά, οι εκπαιδευτικοί στόχοι που τέθηκαν για την παρούσα δραστηριότητα ήταν οι εξής:

 ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΧΟΙ
Ψυχολογικός ΤομέαςΕπαφή με την φύση και προαγωγή της ψυχικής υγείας σε μια εποχή όπου η πανδημία επιδρά αρνητικά σε αυτήν.
Κοινωνικός ΤομέαςΣυμμετοχή σε ομάδα, καλλιέργεια της αίσθησης του ‘’ανήκειν’’.Συνεργασία.Προσφορά στην ομάδα και ικανοποίηση των αναγκών των άλλων.  
Εργοθεραπευτικός Τομέας   Καθαριότητα και τακτοποίηση αντικειμένων.   Προετοιμασία χυμού.   Χρήση ηλεκτρικών συσκευών.   Χρήση εργαλείων κοπής.   Προσωπική ασφάλεια.        Πλύσιμο, σκούπισμα και τακτοποίηση μαγειρικών σκευών στα ντουλάπια.Συμμάζεμα και καθαριότητα τραπεζιού μετά το τέλος της δραστηριότητας.Ακολουθία βημάτων για την δημιουργία χυμού.Διαχωρισμός χαλασμένων και κατάλληλων για χυμό φρούτων.Κατάλληλη χρήση ηλεκτρικού και χειροκίνητου στίφτη.Ξεφλούδισμα φρούτων με το χέρι ή με την χρήση μαχαιριού.Κόψιμο φρούτων με μαχαίρι.Σερβίρισμα κατάλληλης ποσότητας χυμού στο ποτήρι.    

Τέλος, ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με τους ωφελούμενους να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες που περιεγράφηκαν παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη την διάρκεια της δραστηριότητας τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται  για τον Κορωνοϊό στο βαθμό που δύναται ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ωφελουμενου.